Основна поддръжка на автомобил

Поддръжката на един автомобил е от изключително важно значение, ако искате да удължите живота на колата ви и да си осигурите безпроблемно шофиране. Има някои основни съвети, които не трябва да се пренебрегват от автомобилисти, дори и да са с по-дълъг стаж като шофьори.

Едни от най-важните части на автомобила са гумите, които са имат голямо значение за неговото по-добро представяне на пътя, както и за сигурността на водача. Всеки шофьор трябва редовно да проверява състоянието на гумите, като следи за износване или промени в тяхната цялост. Ако е необходимо трябва да се регулира налягането на гумите. Не бива да се пренебрегва и смяната на гумите, в зависимост от сезона. В повечето държави е задължително смяната на вида гуми, както през лятото, така и през зимата.

Нещо, което е подценявано от повечето шофьори, е състоянието на чистачките на автомобила. Добрата видимост на пътя е от изключително важно значение за сигурното управление на колата. Не трябва да се подминава и състоянието на течността за чистачки, която трябва да се проверява, дори и през зимния период.

Основополагащи за ефективната и безопасна работа на автомобила са спирачките. Именно тяхното състояние може да ви предпази от много неприятни последствия. Всеки шофьор би трябвало да проверява състоянието на предната дискова спирачка. Спирачната течност следва да се подменя на всеки 24 месеца.

Състоянието на каросерията на един автомобил може да ви посочи за някои повреди, които не могат да се усетят от шофьорите, при движението на колата на пътя. Всеки може да огледа колата си, като следи за промени във външното състояние на каросерията, различните тръби, маркучи и гумени компоненти.

Трябва да се проверява редовно ефективността на ръчната спирачка, като при необходимост тя може да бъде сменена. На всеки 2 години е желателно да се подменя маслото на двигателя, което ще гарантира по-дългия му живот.

Според специалистите всеки шофьор трябва да извършва цялостна проверка на състоянието на автомобила си на всеки 30 000 км.