Паркирането на автомобила и новите технологии

Паркирането на един автомобил, особено в големите градове е проблем, не само за начинаещите шофьори. Липсата на достатъчно паркоместа ни принуждава да предприемаме, в някои случаи и рисковани маневри, за да можем да си осигурим място за нашия автомобил. Днешните технологии осигуряват необходимата сигурност, която ни помага при различни маневри на автомобила. Ако сте си закупили нова кола, то вие вече сте се подсигурили с т.нар. “парктроник”. С тази нова функция, заложена във вашата кола, паркирането на автомобила вече не е такъв проблем.

Какво всъщност представлява „парктроника”? Това е система, която на английски се обозначава, като Acoustic Parking System. Новата технология, позволяваща по-лесно паркиране е осигурена, предимно за новите серии автомобили. Тази система позволява, дори и на не толкова опитни шофьори да извършват маневри при паркирането и движението на заден ход.

Като цяло, системата за паркиране на автомобила се монтира допълнително при повечето нови автомобили, но при някои коли тя е заложена фабрично. Подобна система за подпомагане на водачите при движение в градски условия е от изключително важно значение, за да се избегнат неприятностите, свързани с инциденти при маневриране на автомобилите.

Дори и най-опитните шофьори изпитват затруднения, особено в големите градове, при паркирането на автомобилите си. „Парктроника”, несъмнено, няма да ви направи по-добър автомобилист, но поне ще намали наказателните точки и финансовите загуби, при евентуални пътни инциденти, свързани с паркирането. Новата технология е революционна, като допреди 10-20 години, мисълта за подобна система се считаше предимно за научна фантастика.

Може да се отбележи, че отделните системи за паркиране варират, както по отношение на цената си, така и на екстрите и допълнителните предимства, които са заложени в тях. Ако, все пак, не сте толкова уверени, що се отнася до паркирането в градски условия, една система като „парктроника” ще ви осигури повече сигурност и може да ви спести ценно време.